Munkatársak, elérhetőségek

JÁRVÁNYHELYZET

A COVID 19 járvány feladta a leckét az ügyvédeknek is, hiszen a személyes érintkezést a jogi ügyekben is minimalizálni kell. A korábban az ügyvédi irodában kötött szerződések helyett más lehetőséget kell találni.

VAN MEGOLDÁS!

A megoldás már korábban létezett, csak keveset alkalmaztuk. A személyes kapcsolat és kontaktus pártján voltam sok kollegámmal együtt. De az Élet ezt felülírta.

CÉGELJÁRÁS, ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS KÖTÉSE AKÁR SKYPE-ON

Az ügyvédi ellenjegyzéshez kötött szerződéseknél lehetőség van arra, hogy elektronikus úton, videóhívás igénybevételével járjunk el a korábban már azonosított fél aláírásának ellenjegyzése során. Ilyen esetben a hangot és képet egyidejűleg továbbítani és rögzíteni képes eljárást kell alkalmazni.
Az ügyfél tehát aláírhatja az okiratot videóhívás során, vagy a videóhívás során bemutatott okiraton az aláírását sajátjaként elismerheti. Ezt követően az okiratot az ügyvéd ellenjegyezheti.

PÉNZMOSÁSI AZONOSÍTÁS-TÁVOLBÓL

A hatályos pénzmosási rendelkezések szerint az ügyvéd egyes megbízásokat csak szabályosan azonosított ügyfél esetén teljesíthet. Ez is elvégezhető a fenti módon, személyes találkozó nélkül, de csak auditált elektronikus hírközlő eszköz útján. Ilyen például a legnépszerűbb skype alkalmazás.
Tehát ha egyszer már azonosított ügyfél aláírását kell ellenjegyezni, akkor bármely technikai megoldás használható, amely képet és hangot egyidejűleg továbbít és amellyel rögzíteni is lehet a videóhívást. Amikor távazonosítás is történik, akkor kizárólag auditált elektronikus hírközlő eszköz használható.

RÖGZÍTÉSI KÖTELEZETTSÉG

Az azonosítás folyamatát (a videótelefonálás hang- és képanyagát) az ügyvédnek rögzítenie kell és azt meg kell őriznie és ehhez az ügyfélnek hozzá kell járulnia.

HAPPY END

Az ügyfél által a videóhívás keretében aláírt dokumentumokat el kell juttatni az ügyvéd részére, vagy az ügyvédhez eljuttatott okiraton lévő aláírást utólag kell elismerni egy videóhívás keretében.
Az ügyvéd ezt követően az okiratokat ellenjegyzi és benyújtja az ingatlanügyi hatósághoz, cégbírósághoz stb.

Amennyiben érdeklik a fenti lehetőségek, kérem keressen minket elérhetőségeinken!