Bemutatkozás

...
dr. Gaiderné dr. Gáspár Éva

Dr. Gaiderné Dr. Gáspár Éva Ügyvéd, a Zala Megyei Ügyvédi Kamara tagja. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam,- és Jogtudományi Karán végezte, emellett európai jogi szakjogász diplomát is szerzett, a Zala Megyei Iparkamara mellett működő Békéltető Testület tagja. Felelősségbiztosítással a Magyar Ügyvédek Biztosító Egyesületénél rendelkezik. 2007. óta építi ki Zalaegerszegen Zala és Vas megye területére koncentrálva ügyvédi praxisát, előtte 4 éven keresztül ügyvédjelöltként dolgozott. 2014. évtől Budapesten is végez tevékenységet. Ügyfelei közt tudhat több magyar és osztrák magánszemélyt, céget és pénzintézetet is. Ügyvédként a célja, az ügyfelek teljes körű, pontos kiszolgálása, a lehető legteljesebb körű diszkréció mellett.

Adóköteles az adott önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész is.

Kinek kell fizetnie?

Az adót annak kell az adott évre kifizetni, aki a naptári év első napján az építmény tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosoknak tulajdoni hányadaik arányában kell fizetni. Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult (pl. a haszonélvező) az adó alanya.

Meddig kell fizetni?

Az adó megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított öt év elteltével évül el, amelyben az adóról bevallást, adatbejelentést, bejelentést kellett volna tenni, illetve bevallás, adatbejelentés, bejelentés hiányában az adót meg kellett volna fizetni.

Az önkormányzatnak így az elévülési időn belül joga van az adó kiszabásához. Amennyiben az érintett időszakban változott a tulajdonos, azt kell figyelembe venni, ki volt az adott naptári év első napján a tulajdonos.

Így fordulhat elő, hogy valaki eladta az ingatlanát és évek múlva szembesül visszamenőleg adó fizetési kötelezettségével.