Bemutatkozás

...
dr. Gaiderné dr. Gáspár Éva

Dr. Gaiderné Dr. Gáspár Éva Ügyvéd, a Zala Megyei Ügyvédi Kamara tagja. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam,- és Jogtudományi Karán végezte, emellett európai jogi szakjogász diplomát is szerzett, a Zala Megyei Iparkamara mellett működő Békéltető Testület tagja. Felelősségbiztosítással a Magyar Ügyvédek Biztosító Egyesületénél rendelkezik. 2007. óta építi ki Zalaegerszegen Zala és Vas megye területére koncentrálva ügyvédi praxisát, előtte 4 éven keresztül ügyvédjelöltként dolgozott. 2014. évtől Budapesten is végez tevékenységet. Ügyfelei közt tudhat több magyar és osztrák magánszemélyt, céget és pénzintézetet is. Ügyvédként a célja, az ügyfelek teljes körű, pontos kiszolgálása, a lehető legteljesebb körű diszkréció mellett.

2023.01.18.
VÁLTOZÁSOK A FÖLDFORGALOMBAN
II.
 
Mint előző bejegyzésünkben is jeleztük, 2023. január 1-től több ponton módosult a Földforgalmi törvény és háttérjogszabályai. A helyben lakó fogalmának már érintett változásán kívül több más fontos változás is történt.
 
HELYBEN LAKÓ SZOMSZÉD
 
2023.01.01-től helyben lakó szomszédként az élhet csak elővásárlási joggal, akinek a szomszédos föld legalább egy éve a tulajdonában vagy használatában van.
 
FÖLDHASZNÁLAT
 
Teljesen új szabály, hogy az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell a földhasználat időtartamára és ellenértékére vonatkozó tájékoztatást is, ha a földet hatályos vagy a szerződéskötés időpontjában még hatályba nem lépett földhasználati szerződés érinti. Ez a tájékoztatás tiszta helyzetet teremt a vevő és elővásárlásra jogosult részére, hiszen tájékoztatást kaphat minden akár már megkötött, de hatályba nem lépett földhasználati szerződésről is.
 
TÉNY FELJEGYZÉS
 
A termőföld adásvételi szerződések esetén ugyancsak az átláthatóságot és jogbiztonságot erősíti, hogy miután a hatóság megállapítja azt, hogy alkalmas az adásvételi szerződés a közzétételre, egyidejűleg megkeresi a föld fekvése szerint illetékes ingatlanügyi hatóságot a föld tulajdonjogának átruházására irányuló szerződés benyújtása tényének feljegyzése érdekében, tehát a szerződéskötés a termőföld tulajdoni lapján látható lesz.
Előfordulhat, hogy egy jogilag rendben lévő és kifüggesztésre alkalmas szerződés esetén a kifüggesztés folyamatába hiba csúszik. Ilyen eset például, hogy ha a szerződést a kifüggesztés kötelező 60 napos idejénél rövidebb ideig teszi a jegyző közzé. Megoldás lehet a jövőben, hogy ha a jegyző által megküldött okiratokból a hatóság az elővásárlási jog gyakorlására vonatkozó eljárási szabályok megsértését állapítja meg, 15 napon belül elrendeli a szerződés ismételt közzétételét. Az eddigi szabályok értelmében ilyen esetben a szerződés hatósági jóváhagyását megtagadta a hatóság és azt újra kellett kötni.
 
A Földforgalmi törvény több más ponton is módosult természetesen pl. a csere, elbirtoklás, gazdaságátadási szerződések, megteendő kötelező nyilatkozatok vonatkozásában, a blog terjedelme nyilvánvalóan minden módosítás közzétételét nem teszi lehetővé.
 
A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az ügyvédi iroda a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.