Bemutatkozás

...
dr. Gaiderné dr. Gáspár Éva

Dr. Gaiderné Dr. Gáspár Éva Ügyvéd, a Zala Megyei Ügyvédi Kamara tagja. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam,- és Jogtudományi Karán végezte, emellett európai jogi szakjogász diplomát is szerzett, a Zala Megyei Iparkamara mellett működő Békéltető Testület tagja. Felelősségbiztosítással a Magyar Ügyvédek Biztosító Egyesületénél rendelkezik. 2007. óta építi ki Zalaegerszegen Zala és Vas megye területére koncentrálva ügyvédi praxisát, előtte 4 éven keresztül ügyvédjelöltként dolgozott. 2014. évtől Budapesten is végez tevékenységet. Ügyfelei közt tudhat több magyar és osztrák magánszemélyt, céget és pénzintézetet is. Ügyvédként a célja, az ügyfelek teljes körű, pontos kiszolgálása, a lehető legteljesebb körű diszkréció mellett.

VÉGREHAJTÁSI ÜGYSZÁM ÉS AZ ELÉVÜLÉS

 

VÉGREHAJTÁSI JOG ELÉVÜLÉSE-KÖVETELÉS ELÉVÜLÉSE

A végrehajtások kapcsán sok adósban felmerül a kérdés, elévült-e esetleg a hitelező követelése. Ez jó hír lenne, hiszen akkor nem kell visszafizetni a tartozást.

ELÉVÜLÉS VÉGREHAJTÁS ALATT

Ha elévült a követelés, a követelés jogi úton nem hajtható be. Ha a követelés végrehajtási eljárás alatt évült el, bonyolultabb a procedúra. Az adósok az elévülés kezdetének gyakran a végrehajtási ügy indulásának időpontját, a végrehajtási ügy ügyszámában megjelölt dátumot tekintik.

A végrehajtási ügy indulása, amit általában a végrehajtási ügyszám jelöl, kiindulópontot nyújthat. Azonban az ügyszám önmagában nem nyújt segítséget annak megállapításához, hogy elévült-e a követelés.

PÉLDA

Egy 2005-ös évszámmal jelölt ügyszám azt jelöli, hogy 2005-ben indította meg a végrehajtást kérő a végrehajtási eljárást. Azonban ebből nem látszik, milyen, a végrehajtási jog elévülését megszakító végrehajtási cselekmények történtek 2005 után. Amennyiben ilyen végrehajtási cselekmény történt, az elévülési idő újra indul, a követelés nem évült el.

MEGOLDÁS

Meg kell vizsgálni a végrehajtási cselekményeket, volt-e olyan, amely megszakította az elévülést, csak ez után lehet megállapítani, elévült-e a követelés.

Az ügyszám önmagában tehát az elévülés kérdésére nem ad a választ!