Bemutatkozás

...
dr. Gaiderné dr. Gáspár Éva

Dr. Gaiderné Dr. Gáspár Éva Ügyvéd, a Zala Megyei Ügyvédi Kamara tagja. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam,- és Jogtudományi Karán végezte, emellett európai jogi szakjogász diplomát is szerzett, a Zala Megyei Iparkamara mellett működő Békéltető Testület tagja. Felelősségbiztosítással a Magyar Ügyvédek Biztosító Egyesületénél rendelkezik. 2007. óta építi ki Zalaegerszegen Zala és Vas megye területére koncentrálva ügyvédi praxisát, előtte 4 éven keresztül ügyvédjelöltként dolgozott. 2014. évtől Budapesten is végez tevékenységet. Ügyfelei közt tudhat több magyar és osztrák magánszemélyt, céget és pénzintézetet is. Ügyvédként a célja, az ügyfelek teljes körű, pontos kiszolgálása, a lehető legteljesebb körű diszkréció mellett.

 „ÜVEGKAPU”

ÁTLÁTHATÓ ÉPÍTKEZÉSEK

MI AZ ÜVEGKAPU?

Az Építőipari Monitoring- és Adatszolgáltató Rendszer (a továbbiakban: Üvegkapu) a Nemzeti Építőipari Felügyeleti és Adatszolgáltató Rendszer részét képező informatikai rendszer. A rendszer működését szabályozó 510/2021. (IX.3.) Kormányrendelet - más néven az Üvegkapu rendelet - 2022.01.01. napján lépett hatályba.

Az informatikai rendszer az egyes építési munkaterületre való be- és kilépések adatait rögzíti, valamint azokat az törvényben, valamint kormányrendeletben meghatározott szervek és nyilvántartások számára hozzáférhetővé teszi.

Az Üvegkapu használatát megelőzően valamennyi foglalkoztató köteles a rendszerben regisztrálni, illetve a regisztrációt naprakészen tartani.

KINEK KELL ALKALMAZNI?

  1. január 1-ét követően induló építési-beruházási célú közbeszerzési eljárásokban az építőipari cégeknek vállalniuk kell, hogy naprakészen rögzítik és nyilvántartják az építési területre belépők, így a foglalkoztatottak és az alvállalkozók ki- és belépési adatait. Ez a szabály a 700 millió forint becsült értékű építési beruházással összefüggő építési kivitelezési tevékenységekre vonatkozik.

 CÉL

Az „Üvegkapu rendelet” célja, hogy valós és aktuális adatok álljanak rendelkezésre arról, hogy egy adott építési területen kik, hányan dolgoznak, milyen adó- és járulékfizetés történik utánuk. Ezzel a  jogszerű építőipari foglalkoztatás előmozdítása, az építőipari szerződéses kapcsolatok nyomon követése, a rendszerbe kerülő adatok elemzési lehetőségének megteremtése a cél.

Az adóhatóság az adatokat összehasonlítja az egyéb adatszolgáltatási rendszerekből rendelkezésre álló információkkal, így keresztellenőrzéseket tud végezni.

HATÁLYA

A Kormányrendelet 2022. január 1-jén lépett hatályba és azokra az építőipari kivitelezési tevékenységekre vonatkozik, amelyek közbeszerzési eljárásai a hatálybalépést követően indultak meg.   Azonban az Üvegkapu rendelet szabályainak megsértése miatt joghátrány 2022. július 1-jéig nem köthető ki és nem állapítható meg.

A blog tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható jogi állásfoglalásnak. Eljáró ügyvéd egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.