Baleseti kártérítés

A baleset vagy más káresemény után a károsultaknak naprakész jogi és szakmai segítséget nyújtunk. Képviseljük érdekeit addig, amíg Ön vagy családja kártérítést nem kap a károkozótól vagy amennyiben rendelkezik felelősségbiztosítással, annak felelősségbiztosítójától.

A személyi sérülést szenvedett gyalogos, motoros, kerékpáros vagy gépkocsi utasa vagy vezetője, kártérítési igénnyel élhet a balesetet okozóval szemben. Amennyiben a károkozó gépkocsi rendelkezett kötelező felelősségbiztosítással, a gépkocsikra kötött kötelező felelősség biztosítás az ilyen károkat is fedezi. Tapasztalataink szerint a szakmailag, jogilag alátámasztott kárigények elbírálásakor a biztosítók sem zárkóznak el a peren kívüli egyezségtől, így Ön hamarabb a kártérítési összeghez jut.

Amennyiben Önt vagy hozzátartozóját baleset éri, már fontos az első pillanatoktól, hogy szakértő kezekben legyen az ügye. Ha már megtörtént a baj, akkor is figyelni kell arra, milyen iratokat gyűjtsenek és milyen kárigényeket jelentsenek be. Ennek a terhét levesszük a válláról és mindent megteszünk azért, hogy a legteljesebb körű kártérítést kapja a biztosítótól vagy a károkozótól. Vagyoni kárként érvényesítheti pl. a gépjárműkárát, gyógyszerköltségét, látogatási költségét, de még a ház körüli munkákra igénybe vett segítő költségét is. Amennyiben lelki szenvedés, fizikai fájdalom egészségromlás érte, sérelemdíjra tarthat igényt.

FORR A LEVEGŐ A MUNKAHELYEKEN…. TUDJA MIKOR KÖTELEZŐ A VÉDŐITAL??

KÁNIKULA VAN

Kánikulában elengedhetetlen fontosságú az, hogy a munkavállalók folyadékpótlása biztosított legyen. Sok munkáltató nem veszi komolyan a védőital biztosításának kötelezettségét, pedig súlyos munkavédelmi bírságot is vonhat maga után a hiánya.

A MUNKÁLTATÓ KÖTELEZETTSÉGEI

A hatályos jogszabályok a munkáltató kötelezettségeként határozzák meg a munkavégzéshez szükséges feltételek, így többek között az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek biztosítását.
A Munkavédelmi törvény kiemeli, hogy minden munkavállaló részére biztosítani kell megfelelő mennyiségű, az egészségügyi előírásoknak megfelelő minőségű ivóvizet. Az adott munkahelyiségben a munkavállalók létszámát, a tevékenység jellegét és a veszélyforrásokat figyelembe véve elegendő mennyiségű és minőségű, egészséget nem károsító levegőt és klímát kell biztosítani. Amennyiben nem megoldható az előírt levegő vagy klíma biztosítása, a munkáltató kötelezettsége a szükséges szervezési intézkedések megtétele, így például védőital biztosítása. A munkavállalónak pedig joga, ennek a követelése!

MIKOR KÖTELEZŐ A VÉDŐITAL?

-Ha a munkahelyi klíma zárttéri vagy szabadtéri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket meghaladja, kötelező a védőital biztosítása a munkavállalóknak. Ez a szabály érvényes a kánikulában legveszélyeztetettebb építőiparban dolgozó munkavállalókra is.

A VÉDŐITAL BIZTOSÍTÁS KÖVETELMÉNYEI

-Igény szerint, de legalább félóránként
-A folyadékveszteséget általában 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy az mesterséges édesítőszerrel ízesített.

A hatályos jogszabályok a fentieken felül speciális szabályokat állapítanak meg például a munkahelyi klíma, levegő hőmérséklet, szellőztetés, pihenőidő biztosítására is, melyeket a munkáltatóknak be kell tartani!