Blog: ELŐZÉSBEN A VÉGREHAJTÁSI KÖLTSÉGEK

 

Előzésben a költségek

Gyakorta felmerül a kérdés a végrehajtási eljárások során, hogyan lehet az, hogy jelentősebb összeg teljesítése, vagy fizetésletiltás ellenére a végrehajtást kérő követelése nem, vagy alig csökken. A válasz rendszerint a végrehajtási költségek elsőbbségének elvében rejlik.

Mit jelent mindez?

A végrehajtás során befolyt összegből első sorban a végrehajtói munkadíj, sikeres behajtás esetén jutalék, kamarai költségátalány stb. kerülnek elszámolásra.

Letiltás

Amennyiben letiltás indul, akkor a munkáltató először a végrehajtó részére a neki járó végrehajtási költség összegét köteles utalni. Amennyiben ez megtérült, csak ezt követően utalja a végrehajtást kérő felé a neki járó követelés összegét. De ezt az összeget is a jutalékkal csökkentve, amit közvetlenül a végrehajtónak utal.

Árverési bevétel

A befolyt vételárból első sorban ebben az esetben is a végrehajtói díj, jutalék, kamarai költségátalány stb. kerül elszámolásra, emellett a végrehajtási eljárást indító minden végrehajtást kérő részéről a végrehajtás elrendelésével kapcsolatban felmerült költség (illeték, ügyvédi díj stb.). Ez több végrehajtást kérő esetén tetemes összeg lehet. Csak az ezt követően fennmaradó összeget kapják meg a végrehajtást kérők követelésük fejében.

Azt, hogy ezt ki milyen sorrendben kapja meg, a következő bejegyzésben olvashatják.

Összefoglaló: végrehajtási költség, végrehajtói díj, sorrend
Kulcsszavak: végrehajtási költség végrehajtói díj sorrend