Blog: KÜLFÖLDRŐL BEHOZOTT AUTÓT VÁSÁROL? EZEKRE FIGYELJEN, MERT NAGYOT BUKHAT!!

JÓ ÜZLET?

Sokszor nagyon jó üzletnek tűnik külföldről behozott használt autót vásárolni, amit nem is cáfolok. Nem árt azonban a kockázatokkal is tisztában lenni, mert több millió Forintja bánhatja a vevőnek. Mi történik például, ha valamilyen rejtett hibát fedez fel a gépkocsin? Ilyenkor értelemszerűen az eladóhoz fordulhat reklamációjával. De tudja biztosan, ki az Eladó?

KI AZ ELADÓ?

A külföldről behozott gépkocsik esetén az autókereskedések gyakran nem közlik előre, ki lesz az eladó. A gyanútlan vásárló azt gondolja, hogy a kereskedéstől vásárolja majd meg a gépkocsit. A konkrét szerződéskötésnél azonban nem ritka, hogy a kereskedések a külföldi Eladó által már aláírt adásvételi szerződést íratják alá a Vevővel. Ebben az esetben közvetlenül a külföldi Eladótól vásárolja meg a Vevő a gépkocsit, nem pedig a kereskedéstől.

KÖLTSÉGEK?

Amennyiben közvetlenül a külföldi Eladótól történik a vásárlás, a vevőnek többek között ki kel fizetnie a regisztrációs díjat, a műszaki vizsga, a törzskönyv, a forgalmi engedély, a rendszám díját is.

GRANACIA?

Amennyiben a gépkocsi valamilyen rejtett hibában szenved, akkor a Vevő az Eladóhoz fordulhat és tőle követelheti a hibás teljesítés miatt jogkövetkezményeket. Ha ez nem egy magyar magánszemély vagy cég, hanem egy általunk nem ismert külföldi cég vagy magánszemély, akkor ez jóval nehezebb procedúra. A külföldi Eladó részére kell felszólítást küldeni és lehetséges, hogy a peres eljárást külföldön kell megindítani. Ez jóval időigényesebb, költségesebb, mint ha magyar eladótól történik a vétel és az eljárás eredményes is kétséges. A legtöbb ilyen esetben inkább lenyeli a Vevő a békát és eláll a jogi procedúrától.

Külföldről behozott autó vásárlása esetén tehát legyünk résen és különösen figyeljünk oda az adásvétel minden elemére, na meg az autó állapotára!

Összefoglaló: külföldről behozott autó vásárlás buktatók
Kulcsszavak: külföldről behozott autó vásárlás buktatók