Blog: AZ ÉRTÉKBECSLÉS JELENTŐSÉGE AZ INGATLAN ADÁSVÉTELNÉL

AZ ÉRTÉKBECSLÉS JELENTŐSÉGE AZ INGATLAN ADÁSVÉTELNÉL

Ingatlan vásárlás esetén gyakori, hogy a vevő részben hitelből fedezi a vételárat.
Azt, hogy a vevő mekkora hitelt kap, több tényező befolyásolja. Nyilvánvalóan az adós jövedelme, munkaviszonyának hossza, szerepel-e a KHR listán, van-e más hitele, illetve mennyit ér a megvásárolni szándékozott ingatlan.

AZ INGATLAN ÉRTÉKE

Az ingatlan értékeként a szerződéses vételárát a bankok nem fogadják el, minden esetben értékbecslés szükséges a hitelbírálathoz. Az értékbecslést a bank rendeli meg és független értékbecslő végzi. Az értékbecslő mindig megtekinti az ingatlant és megállapítja a forgalmi értékét, mely eltérhet az adásvételi szerződésben szereplő vételártól.

MENNYI A MAXIMÁLIS HITEL ÖSSZEG?

A maximálisan adható hitel jelenleg az ingatlan forgalmi értékének 80%-a lehet. Ezért lényeges, hogy milyen forgalmi értéket állapít meg az értékbecslő.

MI A MEGOLDÁS?

Amennyiben kevesebb az értékbecslő által megállapított forgalmi érték, mint a vételár és nem nyújtja a bank az igényelt hitelösszeget, abban az esetben a vevőnek az önerőt ki kell egészítenie vagy pótfedezetet kell bevonni. Tehát nem célszerű kicentizini az önerő összegét.
Amennyiben nem tudja a vevő az önerőt kiegészíteni és foglaló átadásra került, sajnos elveszti a foglalót. Kivéve, ha a felek a hitelfelvétel meghiúsulása esetére a foglaló jogkövetkezményeinek alkalmazását kizárták. 
Megoldás lehet még, ha a vevő előzetes értékbecslés készítését kéri a pénzintézettől.

 
Összefoglaló: kölcsön, hitel, értékbecslés, forgalmi érték
Kulcsszavak: maximális hitel értékbecslés forgalmi érték