Blog: MIKOR KÖTELEZŐ A VÉDŐITAL A MUNKAHELYEKEN?

FORR A LEVEGŐ A MUNKAHELYEKEN…. TUDJA MIKOR KÖTELEZŐ A VÉDŐITAL??

KÁNIKULA VAN

Kánikulában elengedhetetlen fontosságú az, hogy a munkavállalók folyadékpótlása biztosított legyen. Sok munkáltató nem veszi komolyan a védőital biztosításának kötelezettségét, pedig súlyos munkavédelmi bírságot is vonhat maga után a hiánya.

A MUNKÁLTATÓ KÖTELEZETTSÉGEI

A hatályos jogszabályok a munkáltató kötelezettségeként határozzák meg a munkavégzéshez szükséges feltételek, így többek között az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek biztosítását.
A Munkavédelmi törvény kiemeli, hogy minden munkavállaló részére biztosítani kell megfelelő mennyiségű, az egészségügyi előírásoknak megfelelő minőségű ivóvizet. Az adott munkahelyiségben a munkavállalók létszámát, a tevékenység jellegét és a veszélyforrásokat figyelembe véve elegendő mennyiségű és minőségű, egészséget nem károsító levegőt és klímát kell biztosítani. Amennyiben nem megoldható az előírt levegő vagy klíma biztosítása, a munkáltató kötelezettsége a szükséges szervezési intézkedések megtétele, így például védőital biztosítása. A munkavállalónak pedig joga, ennek a követelése!

MIKOR KÖTELEZŐ A VÉDŐITAL?

-Ha a munkahelyi klíma zárttéri vagy szabadtéri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket meghaladja, kötelező a védőital biztosítása a munkavállalóknak. Ez a szabály érvényes a kánikulában legveszélyeztetettebb építőiparban dolgozó munkavállalókra is.

A VÉDŐITAL BIZTOSÍTÁS KÖVETELMÉNYEI

-Igény szerint, de legalább félóránként
-A folyadékveszteséget általában 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy az mesterséges édesítőszerrel ízesített.

A hatályos jogszabályok a fentieken felül speciális szabályokat állapítanak meg például a munkahelyi klíma, levegő hőmérséklet, szellőztetés, pihenőidő biztosítására is, melyeket a munkáltatóknak be kell tartani!

Összefoglaló: védőtal, munkáltató,bírság
Kulcsszavak: munahely védőital bírság