Blog: FIZETÉSI MEGHAGYÁS/FIZETÉSI FELSZÓLÍTÁS NEM UGYANAZ!!

FIZETÉSI MEGHAGYÁS/FIZETÉSI FELSZÓLÍTÁS

NEM UGYANAZ!!

MI A KÜLÖNBSÉG A FIZETÉSI FELSZÓLÍTÁS ÉS A FIZETÉSI MEGHAGYÁS KÖZÖTT?

Akár magánszemélyként, akár cégéként kapunk fizetési meghagyást vagy fizetési felszólítást, körültekintően kell eljárni. A „bedobom a kukába”, „már kifizettem” nem a legjobb hozáállás és nem is a legkifizetődőbb.

FIZETÉSI FELSZÓLÍTÁS

Amennyiben fizetési felszólítást kap attól, akinek Önnel vagy cégével szemben követelése áll fenn, figyelni kell a határidőre, amit a követelés kifizetésére a hitelező megadott. Amennyiben jogosnak tartja a követelést, érdemes eddig a határidőig fizetni vagy akár  egy részletfizetési megállapodás kötése céljából  felvenni a kapcsolatot a hitelezővel. Ennek hiányában olyan utána jogi procedúra kezdődhet, ami további magas költséggel járhat.

FIZETÉSI MEGHAGYÁS

Ha fizetési  meghagyást kap, akkor más a helyzet. A fizetési meghagyást a Magyar Országos Közjegyzői Kamara egy közjegyzőjétől kapja és nem a hitelezőjétől. Igen, tudom, sok az apró betű benne, de érdemes elolvasni és a nem félretenni. A fizetési meghagyásban ugyanis szerepel, hogy 15 napon belül ellent lehet mondani a meghagyásnak. Amennyiben az adós ellentmond, abban az esetben peres eljárássá alakul a fizetési meghagyásos eljárás és az adós a perben vitathatja a követelést.

Amennyiben azonban az ellenmondás benyújtása elmarad, a fizetési meghagyás jogerős és végrehajtható lesz, tehát a jogosult hitelező a végrehajtási eljárás során után inkasszó, ingó, ingatlan árverés stb. útján hajthatja be a követelését. Amennyiben a 15 napos, ellentmondás benyújtására nyitva álló határidőt elmulasztja, igen szűk körben élhet csak jogorvoslattal.

Tehát ha fizetési meghagyást kap, akkor célszerű saját magának ellent mondani vagy ehhez ügyvéd segítségét kérni!

 

Összefoglaló: #ügyvéd #ügyvédzalaegerszeg #követeléskezelés #követelésbehajtás #fizetésimeghagyás #ellentmondás
Kulcsszavak: #ügyvéd #ügyvédzalaegerszeg #követeléskezelés #követelésbehajtás #fizetésimeghagyás #ellentmondás