Blog: VESZÉLYHELYZET-FIGYELEM! NEM MINDEN OKMÁNY ÉRVÉNYESSÉGI IDEJE HOSSZABBODIK MEG!

 
 
 
A Kormány a SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki 2020. november 4-étől.
Mint ismert, ezzel a személyes találkozások számának csökkentése érdekében a lejáró személyi okmányok érvényessége meghosszabbításra került.
 
Sokan félreértelmezik a rendelkezést, ugyanis nem minden okmány érvényességi ideje hosszabbodik meg automatikusan! Ez egy igazoltatás során súlyos bírság kiszabását vonhatja maga után!
 
MEGHOSSZABBODÓ ÉRVÉNYESSÉG
 
A 2020.11.04. után lejáró hivatalos igazolványok - beleértve a gépjármű forgalmi engedélyekbe bejegyzett műszaki érvényesség idejét - a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig még használhatók maradnak. Ez érvényes azokra az okmányokra is, amelyek a tavaszi veszélyhelyzet idején, 2020. március 11. és július 3. között jártak le, de akkor meghosszabbította a kormány az érvényességüket.
 
EREDETI ÉRVÉNYESSÉG
 
Nem vonatkozik azonban a meghosszabbított határidő az alábbi okmányokra:
- a 2020. július 3. és 2020.november 4. között lejárt okmányokra. Ezen időszakban kiállított okmányok érvényességét nem érinti a veszélyhelyzet kihirdetése, tehát azok lejárta esetén meghosszabbításukról intézkedni kell
- a nem magyar hatóság által kiállított nem az ország területén érvényes okmányokra
 
Emellett felhívom a figyelmet arra, hogy külföldi hatóságok a lejárt okmányokat nem fogadják el!
Összefoglaló: veszélyhelyzet#okmányok#érvényesség#bírság#forgalmi#jogosítvány#drgaiderne#ügyved#zalaegerszeg#zala
Kulcsszavak: veszélyhelyzet#okmányok#érvényesség#bírság#forgalmi#jogosítvány#drgaiderne#ügyved#zalaegerszeg#zala