Szolgátlatások

 

A jogszabályi környezet módosítása nyomán több helyi építési szabályzat is módosult. Ezzel megnyílt a lehetőség arra, hogy bizonyos feltételek esetén lehet olyan telekre is lakóépületet építeni, amelyre korábban nem volt lehetőség. Emellett olyan, már meglévő épületet is át lehet minősíteni lakóházzá, amely korábban nyaralóként vagy gazdasági épületként volt nyilvántartva.

Hol kell elkezdeni az átminősítést?

Első sorban át kell tekinteni a helyi építési szabályzatot, amely meghatározza, hogy az adott területen lehet-e lakóházat építeni illetve milyen feltételekkel. A helyi szabályzat meghatározza azt a minimális teleknagyságot, amire lakóépület emelhető, emellett pl. a minimális telekszélességet és a maximális beépíthető terület nagyságát is.

A következő lépések

A helyi polgármesteri hivatalnál az építéshatósági osztályon kérelmezhetjük az átminősítést, melyhez hatósági bizonyítvány kiállítását kell kérnünk. A meglévő ingatlannak több feltételnek meg kell felelnie ahhoz, hogy lakóházzá legyen minősíthető, így többek között a minimális szoba méretére, belmagasságra stb. vonatkozó követelményeknek. Tehát attól, hogy lakóházként funkcionál egy gazdasági épület, nem biztos, hogy át is lehet minősíteni lakóházzá.

Végül a polgármesteri hivatal által kiadott hatósági bizonyítvánnyal kérhetjük a kormányhivatalnál ingatlanunk átminősítését lakóházzá.

Hangsúlyozzuk, hogy a fenti folyamat, kizárólag abban az esetben működik, ha a meglévő épület szabályosan épült, használatbavételi engedéllyel rendelkezik és feltüntetésre került a térképen. Amennyiben nem rendelkezik használatbavételi engedéllyel, akkor is lehetséges az átminősítés, de a folyamat hosszabb és költségesebb lesz!

Amennyiben a helyi és országos szabályok útvesztőjében elakadt, kérje irodánk segítségét!