Jognyilatkozat

Ezt a honlapot dr. Gaiderné dr. Gáspár Éva, a Zala Megyei Ügyvédi Kamarában bejegyzett egyéni ügyvéd tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatók.

A honlap letöltésével, megtekintésével a látogató elfogadja az alábbi feltételeket:

A szerver automatikusan tárolja a honlap látogatóinak alábbi adatait: 

  • a látogató IP-címe,
  • a látogatás időpontja.

Az Ügyvéd ezeket az adatokat kizárólag a honlappal kapcsolatos elemzésre, valamint a honlap biztonságos működésének ellenőrzésére, végül a honlap integritását sértő vagy veszélyeztető jogellenes külső támadás felderítésére és elhárítására használja fel.

A honlap szerkezete, külalakja, tartalma – más személy szerzőségének kifejezett feltüntetése hiányában - az Ügyvéd szellemi alkotása; jogi védelem alatt áll. A honlap szöveges és képi tartalmának felhasználása és többszörözése csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulása alapján engedélyezett. A honlap szöveges tartalmának idézése megengedett, feltéve, hogy a további felhasználás nem üzleti célból történik, és a forrás feltüntetésre kerül.

A honlapon elhelyezett közlések a nyilvánosság tájékoztatását szolgálják, és semmilyen módon nem kötik az Ügyvédet. A honlapon elhelyezett egyetlen közlés sem tekinthető szerződési ajánlatnak vagy szerződési ajánlat elfogadásának.

Az Ügyvéd folyamatosan frissíti a honlapon elhelyezett közleményeket és adatokat, azonban ezek pontosságát nem tudja garantálni. Az Ügyvéd nem vállal felelősséget a hibákból, pontatlanságokból és technikai jellegű problémákból adódó károkért. Az Ügyvéd fenntartja a jogot, hogy a honlap tartalmát részben vagy egészben bármikor megváltoztassa.

A honlapon elhelyezett linkkel hivatkozott, harmadik személy által fenntartott külső oldalak tartalmáért az Ügyvédet semmiféle felelősség nem terheli.

 

A jogszabályi környezet módosítása nyomán több helyi építési szabályzat is módosult. Ezzel megnyílt a lehetőség arra, hogy bizonyos feltételek esetén lehet olyan telekre is lakóépületet építeni, amelyre korábban nem volt lehetőség. Emellett olyan, már meglévő épületet is át lehet minősíteni lakóházzá, amely korábban nyaralóként vagy gazdasági épületként volt nyilvántartva.

Hol kell elkezdeni az átminősítést?

Első sorban át kell tekinteni a helyi építési szabályzatot, amely meghatározza, hogy az adott területen lehet-e lakóházat építeni illetve milyen feltételekkel. A helyi szabályzat meghatározza azt a minimális teleknagyságot, amire lakóépület emelhető, emellett pl. a minimális telekszélességet és a maximális beépíthető terület nagyságát is.

A következő lépések

A helyi polgármesteri hivatalnál az építéshatósági osztályon kérelmezhetjük az átminősítést, melyhez hatósági bizonyítvány kiállítását kell kérnünk. A meglévő ingatlannak több feltételnek meg kell felelnie ahhoz, hogy lakóházzá legyen minősíthető, így többek között a minimális szoba méretére, belmagasságra stb. vonatkozó követelményeknek. Tehát attól, hogy lakóházként funkcionál egy gazdasági épület, nem biztos, hogy át is lehet minősíteni lakóházzá.

Végül a polgármesteri hivatal által kiadott hatósági bizonyítvánnyal kérhetjük a kormányhivatalnál ingatlanunk átminősítését lakóházzá.

Hangsúlyozzuk, hogy a fenti folyamat, kizárólag abban az esetben működik, ha a meglévő épület szabályosan épült, használatbavételi engedéllyel rendelkezik és feltüntetésre került a térképen. Amennyiben nem rendelkezik használatbavételi engedéllyel, akkor is lehetséges az átminősítés, de a folyamat hosszabb és költségesebb lesz!

Amennyiben a helyi és országos szabályok útvesztőjében elakadt, kérje irodánk segítségét!