Hasznos linkek

Társasházban lakom...

Sok előnnyel jár, ha valaki társasházi lakásban él. Nem kell havat lapátolnia és közösen viselik a lakók a társasházzal kapcsolatos terheket. De sokszor előfordul, hogy a tulajdonosok a beruházások és terhek vállalása kapcsán nincsenek egy állásponton. Mi a helyzet, ha például több lakó úszómedencét szeretne építtetni a közös tulajdonú tetőtérben? 
Ilyenkor figyelembe kell venni, hogy amellett, hogy a tulajdonosok lakásai külön tulajdonukat képezik, az osztatlan közös tulajdonban álló részekből meghatározott eszmei hányaddal rendelkeznek. Az eszmei tulajdoni hányad nagysága a tulajdoni lapon is szerepel.

Milyen arányú döntés kell a társasházi beruházásokhoz?

A közös tulajdonban lévő részeket érintő ügyekben a hatályos Társasházi tv. alapján egyszerű szótöbbséggel hoznak döntést a tulajdonosok, amikor is az őket megillető eszmei tulajdoni hányad arányában rendelkeznek szavazati joggal. A döntés minden tulajdonosra kötelező erejű.

Amikor 100%-os szavazati arány szükséges

A tulajdonostársak egyhangú döntése szükséges a. rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokhoz. Mik ezek? A rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások az állagvédelmet meghaladó, fenntartás (üzemeltetés, karbantartás, felújítás) körébe nem tartozó kiadások. Amennyiben tehát az ingatlan állagát megóvó kiadásról van szó, az például nem tartozik ebbe a körbe. A fenti példánál maradva, amennyiben a lakók közül csak egy is ellenzi az új úszómedence létesítését, akkor a városi uszodát kell használnia a lakóknak.
A nem az előírásoknak megfelelően meghozott bírósági határozat bíróság előtt megtámadható.